piątek, 12 stycznia 2018

Kurczak z mango w sosie śmietanowym


Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców, a także nie macie czasu na długie gotowanie to musicie wypróbować poniższy przepis. Kawałki smażonej piersi z kurczaka i pokrojonego mango otulone w sosie śmietanowym to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Kurczak z mango najlepiej smakuje podany z ugotowanym ryżem. Zachęcam do przygotowania.  




Składniki na 2-3 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
1 mango (najlepiej lekko dojrzałe)
1 opakowanie śmietany 18%* (200 g)
1 łyżka cukru, np. trzcinowego
sól, pieprz
ostra papryka
odrobina oleju

*śmietana powinna mieć temperaturę pokojową!


Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na godzinę. Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Przełożyć pokrojone mango. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości. Następnie wsypać cukier i jeszcze chwilę smażyć (cukier musi się rozpuścić). Do podsmażonego mango przełożyć kawałki piersi z kurczaka. Całość wymieszać i smażyć, aż do  miękkości mięsa. Na sam koniec wlać śmietanę. Ponownie całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ewentualnie, sos doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem. 

Smażenie mango i piersi z kurczaka
Podsmażanie mięsa i wygląd gotowego dania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz