poniedziałek, 15 stycznia 2018

Pączki z ziemniakami


Pączki "chodziły" za mną już od kilku dni 😁 Wiem, że Tłusty Czwartek będzie dopiero 8 lutego, ale musiałam  je usmażyć.  Postanowiłam wypróbować przepis na pączki wraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Poniższe pączki są miękkie, pulchne i dłużej zachowują świeżość, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku. Zachęcam do smażenia! 




Składniki na 20 pączków:

ciasto drożdżowe
3 i 13/3 szklanki mąki pszennej (500 g)
2 duże ugotowane ziemniaki, np. z dnia poprzedniego (200 g)
1/5 szklanki zwykłego cukru (60 g)
1/5 szklanki mleka (50 ml)
3 duże jajka + 1 żółtko
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1 łyżka ekstraktu wanilinowego
80 g masła

do nadziania
1 słoiczek powideł śliwkowych (250 g)

do smażenia
1 l  oleju

Od lewej strony: łączenie składników i ciasto przed oraz po pierwszym wyrośnięciu


Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Ugotowane ziemniaki zmiksować na puree (np. za pomocą blendera). Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki pszennej (tj. przygotować rozczyn). Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę przesiać. Do mąki wsypać zwykły cukier, wbić jajka, dodać żółtko, ziemniaki, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i przygotowany rozczyn. Całość ze sobą wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej wyrabiać za pomocą robota kuchennego z założonym hakiem. Ciasto będzie lekko kleić się do blatu, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki. Z ciasta wyrobić kulkę, którą przełożyć do miski. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia masy (co najmniej 1,5 godziny). Podrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Uformować wałek z którego wykroić 20 kawałków ciasta. Z każdej części uformować kulkę, którą należy lekko spłaszczyć, a na środek ciasta przełożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Zlepić rogi pączków. Łączeniami układać do dołu. Paczki ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia (około 30 minut). Do garnka wlać olej i rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Nadziewanie pączków i ich wygląd przed oraz po drugim wyrastaniu





Jak przygotować idealne pączki?
- ciasto z poniższego przepisu jest dosyć rzadkie; podczas wyrabiania/formowania pączków możecie podsypać odrobiną mąki (podkreślam - odrobiną!),
- zbyt duża ilość mąki spowoduje, że pączki będą twarde i niesmaczne,
- pączki należy bardzo dobrze zlepić, aby nadzienie nie uciekło podczas smażenia,
- pączki najlepiej smażyć na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju.


Przepis STĄD


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz