Karpatka to ciasto idealne dla wielbicieli lekkich, budyniowym kremów. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania klasycznej karpatki, czyli ciasta parzonego przełożonego kremem waniliowym przygotowanym na bazie budyniu. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na to ciasto to wypróbujcie karpatkę po królewsku (przepis TUTAJ). Uwaga - spody do karpatki możecie przygotować dzień wcześniej 😁
Składniki na blachę 20 x 30 cm:
ciasto
125 g margaryny (1/2 kostki)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka wody
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem waniliowy
3 szklanki mleka
1 kostka miękkiego masła (200 g)
2 budynie o smaku waniliowym bez cukru (2 x 40 g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki zwykłego cukru (85 g)
do dekoracji
cukier puder
Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem (lub mocno posmarować tłuszczem!). Następnie rozsmarować połowę surowego ciasta. Piec 10 minut w 225ºC, a następnie 15-20 minut w 195ºC. Drugi blat ciasta przygotować w ten sam sposób.
W międzyczasie przygotować krem. Do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać mleko z cukrem i proszkiem budyniowym. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje to gotować jeszcze 1 minutę (cały czas mieszając!). Przygotowany budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać (po 1 łyżce) ostudzonego budyniu. Cały czas ucierać na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem powinien być jasny i puszysty (bez grudek masła).
Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy, a na sam wierzch położyć drugi płat wypieczonego ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składanie karpatki: ciasto parzone, krem waniliowy i ponownie ciasto parzone |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz