czwartek, 30 kwietnia 2020

Chlebek cynamonowy (rwany)


Chlebek cynamonowy to pomysł na upieczenie idealnej, słodkiej przekąski. Wbrew pozorom przygotowanie rwanego chlebka jest bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Jeżeli lubicie cynamon to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Gotowy chlebek ma chrupiący wierzch i miękki, puszysty, maślany środek. Podczas pieczenia, po całym mieszkaniu unosi się przyjemny i aromatyczny zapach masła oraz cynamonu. Poniższy chlebek cynamonowy to hit wśród moich drożdżowych wypieków. Szczerze polecam!


Składniki na 1 chlebek przygotowany w keksówce o długości około 30 cm:

ciasto drożdżowe
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
150 ml mleka
1/4 szklanki zwykłego cukru (50 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1/4 kostki masła (50 g)
2 jajka
szczypta soli

masa maślano-cynamonowa
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
2 łyżeczki cynamonu
1/4 kostki masła (50 g)


Na początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. W rondelku rozpuścić 50 g masła. Do miski wsypać pozostałą ilość mąki, cukru, szczyptę soli, wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i ostudzone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na około 1 godzinę, aż do podwojenia masy). W międzyczasie, roztopić pozostałą ilość masła (50 g), a cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować formułując dosyć duży, cienki prostokąt. Ciasto posmarować ostudzonym masłem i mieszanką cukru z cynamonem. Uwaga: należy odłożyć 1 łyżkę roztopionego masła oraz 1 łyżkę cukru z cynamonem. Za pomocą noża wykroić 6 pasków. Następnie paski nałożyć na siebie i ponownie przekroić na 6 kawałków. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i włożyć do niej przygotowane kawałki ciasta (poniżej zdjęcia krok po kroku jak należy wykroić oraz złożyć ciasto drożdżowe). Ponownie, ciasto przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (około 20-30 minut). Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wierzch ciasta posmarować łyżką pozostawionego masła i posypać łyżką cukru z cynamonem. Piec przez około 30-35 minut, aż do zarumienienia wierzchu ciasta.

Etapy przygotowywania ciasta

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt i pokroić na 6 pasków

Ponownie pokroić na 6 w miarę równych kawałków

Kawałki ciasta ułożyć w formie do pieczenia (składać jak kanapki)

Chlebek przed i po upieczeniu






Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz