Pomysł na wykorzystanie spożywczych zapasów - chili sin carne, czyli fasola czerwona, papryka i kukurydza w sosie pomidorowym. Jest to wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne, czyli mięsa mielonego duszonego z warzywami. Warto dodać, że z języka hiszpańskiego słowo "con" oznacza "z", a "sin" - "bez". Poniższe danie jest szybkie do przygotowania i bardzo pożywne. Polecam wykorzystać pikantny przecier pomidorowy (lub dodać dużą ilość ostrej papryki), aby danie było wyraziste w smaku.
Składniki na porcję dla 4 osób:
2 średniej wielkości czerwone papryki
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
1/2 puszka kukurydzy (po odsączeniu 100 g)
1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g)
500 g pikantnego przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
odrobina oliwy z oliwek
przyprawy
sól, pieprz
kumin
słodka papryka
ostra papryka
słodka wędzona papryka
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać do niej czosnek i paprykę. Całość przyprawić i chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy i wodę. Dusić pod przykryciem, aż do lekkiej redukcji sosu. Pod koniec dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą). Wszystko wymieszać i gotować kilka minut. Danie podawać, np. z kaszą, ryżem lub plackami tortilli.
Etapy przygotowywania chili sin carne |
Pomysł STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz