Jeżeli macie ochotę na sernik, a nie zdążyliście kupić twarogu (lub go nie dostaliście w sklepie 😋) to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto z wyglądu i smaku przypomina pieczony sernik, ale jest o wiele delikatniejsze i lżejsze w konsystencji. Do jego przygotowania będziecie potrzebować niewiele składników: gęste jogurty greckie, jajka, proszek budyniowy, cukier puder do smaku i olej. Zachęcam do upieczenia poniższego sernika bez sera, ponieważ zaskoczy Was prostotą wykonania i smakiem.
Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
2 duże jogurty greckie (łącznie 800 g)
1,5 szklanki cukru pudru (200 g)
5 dużych jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1/2 szklanki oleju (65 g)
2 budynie o smaku waniliowym (razem 80 g)*
do dekoracji
cukier puder
* budyń można zastąpić taką samą ilością mąki ziemniaczanej + do masy można dodać kilka kropelek aromatu wanilinowego
2 budynie o smaku waniliowym (razem 80 g)*
do dekoracji
cukier puder
* budyń można zastąpić taką samą ilością mąki ziemniaczanej + do masy można dodać kilka kropelek aromatu wanilinowego
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać 1/2 szklanki cukru pudru. Ubijać, aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej masy. W osobnej misce, żółtka zmiksować z pozostałą ilością cukru pudru. Gdy masa będzie jasna i puszysta to wsypać to stopniowo dodawać do niej jogurty greckie, wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Wszystko chwilę ze sobą połączyć (na niskich obrotach miksera!). Na sam koniec dodać ubite białka i wymieszać TYLKO do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem. Masę wylać. Wyrównać. Piec w kąpieli wodnej** w 165°C przez około 90-110 minut (do zarumienia wierzchu ciasta). Podczas pieczenia NIE otwierać drzwi od piekarnika. Studzić w gorącym piekarniku. Kroić po mocnym schłodzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
** kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie do pieczenia. Następnie do większej formy należy wlać wrzącą wodą, do połowy wysokości formy z surowym ciastem. Podczas pieczenia woda będzie parować i nie trzeba jej dolewać! Sernik należy piec w temperaturze 165ºC, aż do zarumienienia wierzchu ciasta (mi to zajęło 110 minut - piekarnik gazowy, który piecze TYLKO od dołu).
Etapy przygotowywania sernika bez sera |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz