poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Kulki bajaderki



Dzisiaj pomysł na wykorzystanie resztek suchych ciast i ciasteczek - domowe mini bajaderki. Do tego przepisu możecie wykorzystać suche biszkopty, keks, murzynka czy nadmiar herbatników. Gotowe kulki możecie obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych czy liofilizowanych owocach. Do bajaderek dodajcie swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, śliwki, żurawinę czy mieszankę orzechów. Uwierzcie mi na słowo, że za każdym razem bajaderki będą miały inny smak, ponieważ wszystko będzie zależeć od dodanych suchych składników jak i wykorzystanego dżemu. Uwaga: do bajaderek NIE wykorzystujemy ciast z galaretkami, kremami czy nadzieniami. 




Składniki na 18 kulek:
250 g suchych ciast, ciasteczek (np. biszkoptów, keksów, murzynków)
100 g dżemu lub marmolady
1 łyżka masła (25 g)
1-2 łyżki gorzkiego kakao
1/4 szklanki mleka
ulubione bakalie*
kilka kropelek aromatu wanilinowego
3 kostki gorzkiej czekolady

do obtoczenia
gorzkie kakao
wiórki kokosowe
sproszkowane owoce liofilizowane

* do bajaderek dodałam po garści: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich, łyżkę wiórek kokosowych


Suche ciasta i ciasteczka pokruszyć. W rondelku delikatnie podgrzać mleko wraz z masłem i gorzkim kakao. Masę wlać do suchych składników. Dodać marmoladę, wlać olejek, posiekane orzechy, czekoladę, wsypać rodzynki i gorzkie kakao. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto nie może zbyt mocno kleić się do rąk. Z masy uformować kulki wielkości piłki pingpongowej. Gotowe bajaderki obtoczyć, np. w wiórkach kokosowych, gorzkim kakao czy liofilizowanych owocach. Kulki przełożyć o papilotek i wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu. 

Masa przed i po wymieszaniu; obtaczanie kulek







2 komentarze: