Przepis na bezglutenowe, jajeczne naleśniki przygotowane na bazie mąki kukurydzianej. Idealnie smakują ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Z podanych składników przygotujecie 6 cienkich naleśników.
Składniki na 6 sztuk:
4 jajka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (70 g = 4 czubate łyżki)
1 łyżka oleju
100 ml wody
ewentualnie szczypta soli
Składniki umieścić w misce. Bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Przed samym smażeniem, ciasto ponownie wymieszać. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta (1 naleśnik = 1/2 chochli). Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zezłocenia. Po usmażeniu, naleśniki przykryć talerzem bądź folią, aby się nie wysuszyły.
Składniki przed i po wymieszaniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz