piątek, 3 kwietnia 2020

Smerfowy budyń z kaszy jaglanej


Pomysł na pożywny, zdrowy deser - budyń z kaszy jaglanej. Do masy dodałam borówki i dzięki nim uzyskałam smerfowy kolor budyniu. Taki deser najlepiej smakuje podany na ciepło i udekorowany świeżymi owocami. 



Składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
80 g borówek (mogą być mrożone)
kilka kropelek aromatu waniliowego


Surową kaszę opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Następnie kaszę wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować 15 minut na małym ogniu. Uwaga: kaszę należy co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy kasza chłonie mleko to dodać do niej borówki (mogą być zamrożone), wlać aromat i całość wymieszać. Za pomocą blendera lub kielicha kaszę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie do masy wlać odrobinę przegotowanej wody, aby lepiej się blendowała. Gotowy budyń od razu przełożyć do miseczek. Udekorować owocami.

Masa przed i po zblendowaniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz