wtorek, 21 kwietnia 2020

Jaglany jabłecznik (bez cukru, tłuszczu)


Jeżeli ograniczacie cukier to zachęcam do przygotowania poniższego jabłecznika - z miękkim, wilgotnym środkiem i chrupiącym wierzchem (ziarenka kaszy jaglanej). Ciasto przyrządzicie z zaledwie kilku składników: kaszy jaglanej, mleka i owoców. Poniższy jabłecznik to pomysł na fit ciasto, ponieważ w swoim składzie nie zawiera ani grama tłuszczu. Do owoców należy dodać surową kaszę jaglaną. Podczas pieczenia, owoce puszczą sok, a kasza napęcznieje.


Składniki na keksówkę o długości do 30 cm:
3 średniej wielkości jabłka
1 dojrzały banan
2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej (110 g)
1/2 szklanki mleka
cynamon



Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana zblendować. Do miski przełożyć starte jabłka, zmiksowanego banana, wlać mleko i wsypać suchą (tj. nieugotowaną) kaszę jaglaną. Całość posypać cynamonem. Składniki bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 45 minut, aż do zrumienienia ciasta. Jabłecznik kroić po przestudzeniu. 

Masa na ciasto przed i po wymieszaniu

Ciasto przed i po upieczeniu




Pomysł na ciasto z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz