czwartek, 9 kwietnia 2020

Mieszana sałatka GYROS (z udkami kurczaka)


Pomysł na pożywną i bardzo smaczną sałatkę - sałata lodowa wymieszana z pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulką. Wierzch udekorowany kawałkami udek z kurczaka i całość polana sosem jogurtowo-czosnkowym. Do sałatki dodałam pomidory i ogórka bez miąższu i dzięki temu warzywa nie puściły soku. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.



Składniki na porcję dla 4 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
3 średniej wielkości pomidory
1/2 ogórka szklarniowego
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz do smaku

mięso
0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)
2 łyżki przyprawy do gyrosa
5 łyżek oleju 
1 łyżeczka musztardy pikantnej, np. czeskiej
2 ząbki czosnku
sól

sos jogurtowo-czosnkowy
1 jogurt śmietanowy (220 g)
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól



Na początku zamarynować mięso: udka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą noża. Do mięsa wlać olej, dodać musztardę, miód i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (na około 1 godzinę, aby mięso mogło zamarynować się). W międzyczasie przygotować sos: czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą widelca. Do jogurtu dodać czosnek, wsypać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny. Wymieszać. Ewentualnie mocniej dosolić. Sos schłodzić w lodówce. Sałatę drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć miąższ i pokroić na mniejsze części. Z ogórka obrać skórkę i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki (bez miąższu!). Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Ewentualnie cebulę przelać wrzątkiem, aby nie dominowała w sałatce. Warzywa przesypać do miski. Polać oliwą z oliwek, posypać pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszać. Zamarynowane mięso usmażyć na suchej patelni.  Warzywa rozłożyć na talerze. Na wierzchu położyć usmażone kawałki mięsa drobiowego. Całość przed podaniem polać sosem jogurtowym. 


Warzywa przed wymieszaniem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz