Pomysł na pożywną i bardzo smaczną sałatkę - sałata lodowa wymieszana z pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulką. Wierzch udekorowany kawałkami udek z kurczaka i całość polana sosem jogurtowo-czosnkowym. Do sałatki dodałam pomidory i ogórka bez miąższu i dzięki temu warzywa nie puściły soku. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Składniki na porcję dla 4 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
3 średniej wielkości pomidory
1/2 ogórka szklarniowego
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz do smaku
mięso
0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)
2 łyżki przyprawy do gyrosa
5 łyżek oleju
1 łyżeczka musztardy pikantnej, np. czeskiej
2 ząbki czosnku
sól
sos jogurtowo-czosnkowy
1 jogurt śmietanowy (220 g)
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól
Na początku zamarynować mięso: udka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą noża. Do mięsa wlać olej, dodać musztardę, miód i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (na około 1 godzinę, aby mięso mogło zamarynować się). W międzyczasie przygotować sos: czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą widelca. Do jogurtu dodać czosnek, wsypać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny. Wymieszać. Ewentualnie mocniej dosolić. Sos schłodzić w lodówce. Sałatę drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć miąższ i pokroić na mniejsze części. Z ogórka obrać skórkę i za pomocą obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki (bez miąższu!). Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Ewentualnie cebulę przelać wrzątkiem, aby nie dominowała w sałatce. Warzywa przesypać do miski. Polać oliwą z oliwek, posypać pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszać. Zamarynowane mięso usmażyć na suchej patelni. Warzywa rozłożyć na talerze. Na wierzchu położyć usmażone kawałki mięsa drobiowego. Całość przed podaniem polać sosem jogurtowym.
Warzywa przed wymieszaniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz