Pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad - spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i wędzonym łososiem pokryte sosem śmietanowym. Prosto i smacznie. Pieczarki należy smażyć na dużym ogniu, aby się zbyt mocno nie skurczyły.
200 g makaronu spaghetti
100 g wędzonego łososia
200 g pieczarek
150 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to przełożyć ją na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i przesmażyć pieczarki (najlepiej smażyć na dużym ogniu, aby się zarumieniły). Podczas smażenia przyprawić je pieprzem. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i chwilę smażyć czosnek. Dodać do niego szpinak i całość przykryć pokrywką. Dusić, aż do rozmrożenia szpinaku. W międzyczasie makron ugotować al dente. Ugotowany przelać zimną wodą. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulkę, pieczarki, pokrojonego łososia. Całość wymieszać. Wlać śmietanę i gotować do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec do sosu dodać makaron. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem i od razu podawać.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń