Najprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami
włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu,
kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko
wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki.
Składniki na blachę 25 x 25 cm:
co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
5 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki zwykłego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła (200 g)
50 g oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 garście orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
Masło roztopić, ostudzić. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda
nasienne, pokroić w kostkę. Następnie
dodać orzechy, cynamon i ekstrakt waniliowy. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Jajka
wbić do miski i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie puszysta
to dodawać po 1 łyżce zwykłego cukru. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach.
Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do
pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno nie opadło!). Formę do
pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek. Ciasto piec około 1 godzinę w 180°C (aż do
suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz