Strony
▼
piątek, 30 września 2016
środa, 28 września 2016
Gołąbki w sosie pomidorowym
Czy są tutaj wielbiciele gołąbków? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na gołąbki z kapustą pekińską zapiekane w piekarniku. Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez obwiązywania sznurkiem.
wtorek, 27 września 2016
Kapusta po bawarsku
Kapusta po bawarsku to świetny dodatek do obiadu. Lekko
słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek. Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować
białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :)
poniedziałek, 26 września 2016
Fuczki - placki z kiszoną kapustą
niedziela, 25 września 2016
Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami
Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ Ciasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin.
sobota, 24 września 2016
Szynka duszona w sosie cebulowym
Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca.
piątek, 23 września 2016
Babka makowa
Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis.
środa, 21 września 2016
Sałatka z kalafiorem, pomidorami i serem feta
Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie kalafiora to zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki. Wystarczy, że wymieszacie ugotowanego kalafiora z pomidorami, koperkiem i serem feta. Taka sałatka najlepiej smakuje z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku.
wtorek, 20 września 2016
Sałatka z selerem naciowym, winogronem i kukurydzą
Czy są tutaj wielbiciele selera naciowego? :) Na samym początku warto podkreślić, że seler naciowy to warzywo niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie.
środa, 14 września 2016
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką
Kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i
zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł
na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem,
aby lekko „przeszło” przyprawami. Takie
kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.
wtorek, 13 września 2016
Pieczony schab w sosie kurkowym
Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
poniedziałek, 12 września 2016
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem
Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :)
niedziela, 11 września 2016
Kokosowy pudding z nasionami chia
Kokosowy pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym, wymieszać oraz schłodzić. Polecam!
sobota, 10 września 2016
Pstrąg łososiowy z piekarnika
Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką.
czwartek, 8 września 2016
Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa
środa, 7 września 2016
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami
Po krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami.
piątek, 2 września 2016
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Tak jak już kiedyś pisałam - żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :) Poniższy gulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. z kaszą gryczaną.