Pomysł na nieco zdrowszą przekąskę - śliwki zapiekane pod kruszonką. Ciasto na kruszonkę składa się z mąki orkiszowej, pszennej, płatków owsianych górskich, amarantusa ekspandowanego oraz masła. Do kruszonki nie dodałam ani grama cukru. Uwierzcie mi na słowo, że śliwki z poniższą kruszonką były idealne w smaku. Moje dziecko zjadło to danie na podwieczorek i...nie pozostawiło ani jednego okruszka :D Jeśli lubicie nieco słodsze desery to przed samym podaniem, wierzch dania polejcie płynnym miodem.
Strony
▼
poniedziałek, 31 sierpnia 2020
środa, 26 sierpnia 2020
Tort ze słodyczami
Pomysł na tort dla dzieci jak i dorosłych - jasny biszkopt przełożony kremem kokosowym oraz konfiturą truskawkową bez cukru. Wierzch tortu udekorowany gorzką czekoladą oraz słodyczami: czekoladkami, batonem i żelkami. Całość była pyszna w smaku. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni taką dekoracją tortu 😁
środa, 12 sierpnia 2020
Placuszki kakaowo-bananowe z masłem orzechowym
Przekąska na słodko idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek - placuszki z kakao nadziane masłem orzechowym. Do ciasta dodałam zblendowane banany, które osłodziły placuszki. Placki są proste, szybkie i bardzo sycące w smaku. Szczerze polecam.
poniedziałek, 10 sierpnia 2020
Konfitura truskawkowa bez cukru (metoda janginizacji)
Czy ktoś z Was przygotowywał domowe dżemy/konfitury bez grama cukru? Jeśli nie, to zachęcam do wypróbowania metody janginizacji. Wystarczy dojrzałe, słodkie owoce posypać szczyptą soli i całość dusić we własnym soku, aż do uzyskania pożądanej gęstości konfitury. Dodatek soli spowoduje, że owoce "oddadzą" swoją naturalną słodycz. Truskawki należy gotować 3-4 razy, aż do wyparowania większości soku i wyraźnego zagęszczenia konfitury. Szczegółowy przepis poniżej.
piątek, 7 sierpnia 2020
Pieczony sernik - najprostszy do przygotowania (bez spodu)
Pomysł na sernik, który przygotujecie z dzieckiem na ręku :) Poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Sernik ma miękkie, delikatne, lekko piankowe wnętrze. Jedynym jego minusem jest czas potrzebny do wystudzenia ciasta w piekarniku i schłodzenia sernika w lodówce.