Poniżej zamieszczam pomysły na posiłki dla niemowlaka, który lubi jeść rączkami 😊
Metoda BLW polega na tym, że dziecko ma możliwość samodzielnego zjedzenia posiłku. Przy okazji próbuje nowych tekstur, smaków. Dzięki możliwości "badania" jedzenia, dziecko ćwiczy chwyt szczypcowy (kciuk i palec wskazujący), koordynację (ręka - usta) i przy okazji sam daje po sobie znać, kiedy naje się danym posiłkiem (gdy dziecko jest najedzone - trze oczy i nie interesuje się jedzeniem).
Więcej zdjęć z pomysłami na dania dla niemowlaka: TUTAJ
Więcej zdjęć z pomysłami na dania dla niemowlaka: TUTAJ
Moje spostrzeżenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaka:
- dietę zaczęłam rozszerzać po ukończeniu 4 miesiąca życia dziecka,
- na początku córka jadła papki (pierwsze dni pojedyncze warzywa), po dwóch tygodniach wprowadziłam pojedyncze smaki owoców,
- następnym krokiem było wprowadzenie glutenu (podałam kaszkę manną i pieczywo),
- w dalszej kolejności - dziecko spróbowało niewielkiej ilości mięsa/ryb, a po kilku tygodniach ugotowane jajko (za jednym razem spróbowała białka i żółtka),
- następnym krokiem było wprowadzenie glutenu (podałam kaszkę manną i pieczywo),
- w dalszej kolejności - dziecko spróbowało niewielkiej ilości mięsa/ryb, a po kilku tygodniach ugotowane jajko (za jednym razem spróbowała białka i żółtka),
- gdy dziecko ukończyło 6 miesięcy zaczęłam wprowadzać posiłki do ręki (m.in. ugotowany makaron czy brokuł), ale widziałam po córce, że nie potrafi pogryźć i przełknąć większych kawałków jedzenia,
- do metody BLW powróciłam w 8 miesiącu życia dziecka i... okazało się to strzałem w 10!
- gotując dania dla dziecka do jedzenia NIE dodaje soli ani cukru!!!
- nie ukrywam tego, że część dań podaje jej sama za pomocą łyżeczki (np. kaszki), ale odkąd wie, że rączki służą do jedzenia to próbuje wszystko sama jeść,
- gotując dania dla dziecka do jedzenia NIE dodaje soli ani cukru!!!
- nie ukrywam tego, że część dań podaje jej sama za pomocą łyżeczki (np. kaszki), ale odkąd wie, że rączki służą do jedzenia to próbuje wszystko sama jeść,
- przy metodzie BLW należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ dziecko bawi się jedzeniem (co wiąże się z długim czasem jedzenia) i potrafi nim wszystko wybrudzić 😆
NA SŁODKO
Delikatne, puszyste placuszki przygotowane na bazie serka naturalnego podane z jogurtem, borówkami i kiwi. Przepis na placuszki - TUTAJ. |
Ryżanka (przygotowana na bazie płatków ryżowych) gotowana na mleku i wodzie podana ze startym jabłkiem 👍😊 W wersji dla dorosłej osoby - posypana cynamonem. |
Fioletowa ryżanka (płatki ryżowe ugotowane na mleku i wodzie wraz z dodatkiem borówek). Całość udekorowana kiwi i amarantusem ekspandowanym. |
Naleśniki kefirowe (przepis TUTAJ) posmarowane powidłami śliwkowymi bez cukru i słonecznym musem. Całość podana z kawałkami kiwi, pomarańczy oraz jogurtem kokosowo-brzoskwiniowym. Poniżej przepis na mus 😋 SŁONECZNY MUS: - 2 jabłka - 2 gruszki - 1 duży banan - sok z 1/2 pomarańczy Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić e drobną kostkę. Pokrojone owoce przełożyć na patelnię. Zalać odrobiną wody (powinna przykryć dno patelni). Smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości owoców. Następnie dodać obranego, pokrojonego na półplasterki banana. Za pomocą łyżki owoce lekko rozgnieść. Na sam koniec wycisnąć sok z pomarańczy, wlać go do owoców. Smażyć jeszcze chwilę, tzn. do redukcji sosu. |
Gofry twarogowe (przepis TUTAJ) posmarowane musem: - z mango, - truskawkowym, - jogurtem kokosowym, - czekośliwką (zblendowana suszona śliwka z karobem). |
Placuszki na bazie powideł śliwkowych i karobu (bez grama cukru!) podane z malinami i borówkami. Placki są miękkie, puszyste oraz lekko wilgotne. 😉 Przepis TUTAJ. |
Domowy kisiel truskawkowy i miękkie, puszyste placuszki przygotowane z maślanki oraz dojrzałego banana. Przepis na placki: TUTAJ. |
Smerfowy budyń z kaszy jaglanej podany z borówkami i liofilizowaną maliną, jeżyną i burakiem . Przepis na budyń: http://ugotowac.blogspot.com/2020/04/smerfowy-budyn-z-kaszy-jaglanej.html |
Pierogi leniwe z kaszką manną polane masłem i posypane liofilizowaną maliną, jeżyną oraz burakiem. Przepis na pierogi: http://ugotowac.blogspot.com/2020/01/pierogi-leniwe-z-kasza-manna.html |
Placki ze startym jabłkiem posypane owocami/warzywami liofilizowanymi (maliną, jeżyną i burakiem). Do tego jogurt naturalny i mus owocowy (jabłko, brzoskwinia i mango)😊 Przepis na placki: http://ugotowac.blogspot.com/2020/03/placki-ze-startym-jablkiem.html |
Naleśnik budyniowy (przepis TUTAJ) posmarowany musem jagodowym podany z borówkami i jogurtem kokosowym |
NA SŁONO
Szakszuka, czyli duszone pomidory z jajkiem. Do tego pieczywo z awokado |
Kromka chleba z awokado, jajko gotowane i pomidor bez skórki |
Warzywa na parze (brokuł, kalafior, marchewka i batat) oraz jajko sadzone gotowane na wodzie (rewelacyjne w smaku!!!) posypane przyprawą do jajek |
Jajecznica na maśle, kawałek chleba z awokado i surowa papryka bez skórki. |
Kromka chleba z pastą jajeczną przygotowaną na bazie serka naturalnego, posypaną przyprawą do jajek i odrobiną szczypiorku. Do tego ogórek w słupki i pomidor bez skórki |
Pulpeciki z indyka gotowane na parze, kluski śląskie i warzywa gotowane na parze (cukinia, brokuł, kalafior). Poniżej przepis na pulpeciki. 😉 Składniki: * 400 g mięsa mielonego z indyka (np. gulaszowego) * 1 mała, czerstwa bułka * pieprz * papryka słodka * tymianek * kurkuma * 1 łyżka oleju Bułkę zalać wrzącą wodą. Namoczyć i odsączyć z wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać bułkę, wlać olej i wsypać przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić to wbić 1jajko. Z mięsa formować małe kuleczki. Pulpeciki gotować kilka minut na parze. |
Rosół podany w doidy cup, ugotowane warzywa (marchewka, pietruszka i seler naciowy) oraz mięso z kurczaka. Do tego kolorowy makaron |
Pieczona pomidorowa z szalotką, czosnkiem i świeżą bazylią ugotowana na wywarze drobiowo-warzywnym. Podana z ugotowanym ryżem. Zamiast cukru - suszone figi 😋 W zupie-kremie dla dziecka - zblendowane mięso. Przepis na pomidorową - TUTAJ. |
Pieczony mintaj i frytki z batata, marchewki i ziemniaka. Warzywa polane odrobiną oliwy z oliwek. Do tego ulubiony brokuł (ugotowany na parze) i odrobina kefiru w doidy cup |
Zupa-krem z dynii, marchewki i batata podana z kostkami kaszy |
Omlet z posiekanym szpinakiem, pomidorem i świeżą bazylią. |
Leniwe, zielone pierogi i warzywa gotowane na parze polane odrobiną oleju dla dzieci. Przepis na pierogi: http://ugotowac.blogspot.com/2020/03/zielone-leniwe-pierogi-ze-szpinakiem.html |
Pieczeń z mięsa mielonego drobiowego, parowana cukinia i brokuły. Pieczeń będzie idealna dla niemowlaków podczas rozszerzania ich diety. Dodatkowo do jej przyrządzenia nie użyłam ani grama soli i mąki. Pieczeń jest miękka i soczysta. Wbrew pozorom nie jest mdła w smaku! Świetny zamiennik wędlin na kanapki lub mięsny dodatek do obiadu. Składniki: 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka 1 małe jajko 1 kawałek czerstwego pieczywa + odrobina wrzącej wody ewentualnie 1 łyżeczka bułki tartej przyprawy (suszona bazylia, pieprz i słodka papryka) Mięso pokroić w kostkę i rozdrobnić za pomocą blendera. Wbić jajko, dodać namoczoną kromkę chleba i wsypać przyprawy. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Masa powinna obyć lekko rzadka w konsystencji. Ewentualnie wsypać bułkę tartą. Przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 25 minut. Po upieczeniu mięso powinno być soczyste i zanurzone w powstałym sosie). |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz