poniedziałek, 30 marca 2020

Placki ze startym jabłkiem



Ostatnio na moim blogu królują przepisy na placuszki, które są proste i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania placków ze startym jabłkiem, które są smażone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Jeżeli poniższe placki chcecie podać starszym dzieciom to jabłka pokrójcie w cienkie plasterki (wersję ze startym jabłkiem polecam dla niemowlaków). 


Składniki:
2 jabłka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
2 jajka
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropelek aromatu wanilinowego
2 łyżki oleju

ewentualnie
cukier puder do posypania


Jabłka, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Placki smażyć na mniejszym ogniu na suchej patelni. Uwaga: 1 placek = 1/2 łyżki ciasta. Ewentualnie, gotowe placki posypać cukrem pudrem. 


Składniki na placki przed i po wymieszaniu


Smażenie placków




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz