niedziela, 22 marca 2020

Sałatka z komosą ryżową, kozim serem, granatem i gruszką


Pomysł na lekką w smaku, wegetariańską i bardzo sycącą sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebować komosę ryżową, świeży szpinak, miękką oraz soczystą gruszkę, dojrzałego granata i kozi ser. Co ciekawego, sałatki nie polałam żadnym sosem ani jej nie przyprawiłam, a pomimo tego była soczysta i smaczna w smaku. Poniższa sałatka to pomysł na lekkie, drugie śniadanie, np. szkoły/pracy. Będzie idealna dla osób, które chcą jeść zdrowiej i ograniczają spożywanie mięsa. 



Składniki na 2 porcje:
1/4 szklanki surowej komosy ryżowej
2 garście świeżego szpinaku
1/2 dużego, dojrzałego granata
1 duża, miękka gruszka
1 rolada sera koziego (100 g)


Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po ugotowaniu powinna być sypka). Szpinak umyć, osuszyć. Z granatu wyjąć pestki. Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w ćwiartki, a następnie w plasterki. Ser kozi pokroić na mniejsze kawałki. Na talerze rozłożyć szpinak, następnie dodać komosę ryżową, gruszkę, pestki granatu i kozi ser. 





Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz