niedziela, 29 marca 2020

Sałatka z komosą, karmelizowaną cebulą, papryką i wędzonym serem twarogowym


Pomysł na sycącą i wegetariańską sałatkę - komosa ryżowa wymieszana z podsmażoną czerwoną cebulą, papryką, natką pietruszki i wędzonym serem twarogowym. Całość posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Prosto i smacznie. Danie idealne na drugie śniadanie, np. do pracy. 


Składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki surowej komosy ryżowej
125 g sera twarogowego wędzonego (1/2 opakowania)
1 mała czerwona cebula
1 mała czerwona papryka
2 garście ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Komosę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w cienkie piórka. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Przesypać na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę oraz paprykę. Warzywa lekko posolić i zeszklić. Do komosy dodać podsmażone warzywa i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać. Masę doprawić solą oraz pieprzem. Komosę z warzywami wyłożyć na talerze lub do pojemników. Na wierzchu ułożyć kawałki sera twarogowego wędzonego i całość posypać ziarnami słonecznika. 

Komosa i warzywa przed wymieszaniem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz