wtorek, 3 marca 2020

Oponki serowe - błyskawiczne do przygotowania


Oponki serowe to prosty, szybki pomysł na przygotowanie domowych słodkości. Do ich przyrządzenia będzie potrzebować niewiele składników. Po usmażeniu,oponki należy odsączyć na ręczniku papierowym oraz obficie posypać cukrem pudrem. Uwierzcie mi na słowo - czas ich przygotowania, wykrojenia oraz usmażenia jest naprawdę krótki (około 30 minut). 


Składniki na około 25 sztuk:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g)
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
1/3 szklanki zwykłego cukru (70 g)
3 czubate łyżki śmietany 18%
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka spirytusu

do smażenia
olej lub smalec

do dekoracji
cukier puder



Uwaga: składniki na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. 
Do miski dodać twaróg, wbić jajko, wlać żółtka i wsypać cukier (zwykły oraz wanilinowy). Za pomocą blendera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlać śmietanę, spirytus i wsypać szczyptę soli. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto klei się do blatu to podsypać odrobiną mąki. Z ciasta uformować wałek. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Blat obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Uwaga: ciasto nie może być zbyt cienko ani zbyt grubo rozwałkowane! Za cienko rozwałkowane - nie będą puszyste w smaku, a zbyt grubo rozwałkowane - po usmażeniu mogą być surowe w środku. Za pomocą dużego kubka i nakrętki od małej butelki wycinać oponki (spójrz na zdjęcia poniżej). W patelni typu wok lub w garnku o szerokim dnie rozgrzać olej lub roztopić smalec. Smażyć oponki z obu stron , aż do uzyskania złotego koloru (smażyć na średnim ogniu). Usmażone oponki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  

Etapy przygotowywania ciasta na oponki serowe

Wycinanie oponek

Smażenie oponek 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz