niedziela, 8 marca 2020

Placuszki maślankowo-bananowe


Pomysł na wykorzystanie dojrzałego banana - placuszki maślankowe. Miękkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też kolację. Placuszki smażone są na suchej patelni (bez wcześniejszego rozgrzewania tłuszczu). Dodatkowo do placków nie dodałam ani grama cukru, ponieważ banan "oddał" swoją słodycz. Takie placuszki możecie podać, np. z sosem truskawkowym. 



Składniki na około 25 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka maślanki
1 dojrzały, średniej wielkości banan
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki masła (około 30 g)


Banana obrać i pokroić w grubsze plasterki. Do miski przełożyć wszystkie składniki (oprócz masła). Za pomocą blendera wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie masło rozpuścić i ostudzić. Do masy wlać masło i całość wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki powietrza. Uwaga: 1 placek = 1 łyżka ciasta. 


Etapy przygotowywania placuszków maślankowo-bananowych






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz