czwartek, 5 marca 2020

Sałata masłowa na słodko-kwaśno (w sosie jajeczno-jogurtowym)


Wiosna tuż, tuż 😋 Czas ożywić dania wiosennymi dodatkami. Dzisiaj pomysł na wykorzystanie sałaty masłowej. Sałatę wymieszałam z sosem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego i utartego żółtka wraz z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Sałatka będzie idealna dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Dodatkowo do sałaty dodałam dużą ilość szczypiorku oraz starte białko. Poniższą sałatę podawać od razu po wymieszaniu składników, ponieważ z czasem puści bardzo dużą ilość wody. 



Składniki na 1 miskę:
1 młoda, średniej wielkości sałata masłowa
1 ugotowane jajko
szczypiorek z 1 dymki
1 schłodzony jogurt śmietankowy (200 g)
2 łyżeczki zwykłego cukru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli


Sałatę umyć, osuszyć i za pomocą dłoni rozerwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Do kubka przełożyć żółtko. Dodać do niego cukier i całość ze sobą utrzeć. Następnie do żółtka wlać sok z cytryny i jogurt. Całość odrobinę posolić. Składniki na sos bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Sałatę przełożyć do miski, polać sosem, dodać szczypiorek i starte białko (na dużych oczkach). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę od razu podawać.  

Składniki przed wymieszaniem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz