czwartek, 19 marca 2020

Piersi kurczaka zapiekane z pomidorem i mozzarellą


Danie, które przygotujecie w niecałe 30 minut (i to z pieczeniem mięsa!) - piersi kurczaka zapiekane z plasterkami pomidora i startym serem mozzarella. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Filety z piersi kurczaka podałam z warzywami ugotowanymi na parze (marchewką, szparagami i ziemniakami). 



Składniki na 3-4 porcje:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (0,5 kg)
2 mniejsze pomidory
100 g startego sera mozzarella
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka




Każdy filet z piersi kurczaka przekroić na 3 kawałki. Mięso lekko rozciąć lub rozbić tłuczkiem. Filety przyprawić z obu stron. Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Piersi z kurczaka obsmażyć z obu stron (smażyć krótko, tj. tylko do ścięcia się mięsa!). Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, usunąć z nich skórkę i pokroić w plasterki. Podsmażone filety z piersi kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia. Na wierzch położyć plasterki pomidora i całość posypać serem. Piec w 180°C przez około 15-18 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz