piątek, 13 marca 2020

Zielone leniwe pierogi - ze szpinakiem


Pomysł na przemycenie dodatkowej porcji warzyw - zielone leniwe pierogi. Danie proste, błyskawiczne do przygotowania i bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem. Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach. 


Składniki na porcję dla 2 osób:
1 kostka twarogu półtłustego (300 g)
1 duża garść świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki + trochę do podsypania


Czosnek obrać. Do rozdrabniacza blendera przełożyć liście szpinaku i czosnek. Składniki zmiksować. Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko, wsypać mąkę i dodać szpinak wraz z czosnkiem. Za pomocą łyżki Uwaga: mąkę dodać stopniowo, ponieważ wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu i wielkości jajka! Stolnicę delikatnie oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki (dla niemowlaków polecam przygotować mini wałeczki). Do garnka wlać wodę, ewentualnie posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować na średnim ogniu około 4 minuty od momentu wypłynięcia leniwych na powierzchnię wody! Ugotowane pierogi od razu wyjąć, odcedzić i przełożyć na talerz.

Masa na leniwe przed i po wyrobieniu


Wycinanie leniwych - wersja kopytek i wałeczków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz