poniedziałek, 9 marca 2020

Czekoladowa komosanka ryżowa (quinoa)


Pomysł na bardzo sycące śniadanie - czekoladowa komosanka ryżowa z orzechami, żurawiną, czarnym kakao i odrobiną gorzkiej czekolady. Podana ze świeżymi owocami. Pomysł na nieco inną wersję owsianki - bezglutenową i bez grama cukru. Komosankę możecie przygotować dzień wcześniej. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Podczas jej podgrzewania, warto dolać do niej odrobinę wody lub mleka i całość przemieszać, aby uzyskać kremową konsystencję. 




Składniki na 2 porcję:
0,5 szklanki surowej komosy ryżowej (quinoa)
1 i 1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka czarnego, gorzkiego kakao
1 spora garść suszonej żurawiny
1 garść orzechów włoskich

do podania, np.:
maliny
borówki



Do garnka wsypać komosę ryżową, przepłukać ją i wlać do niej mleko. Wsypać kakao, posiekane orzechy i dodać żurawinę. Gotować około 15-20 na małym ogniu, co jakiś czas masę mieszając. Pod koniec gotowania, garnek zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. W międzyczasie komosa "wchłonie" resztę płynu. Uwaga: komosankę najlepiej przygotować w garnku z nieprzywierającym dnem, ponieważ szybko się przypala! Do ciepłej komosanki dodać czekoladę. Całość wymieszać i  przełożyć do misek. Ozdobić świeżymi owocami. Podawać na ciepło. Jeśli komosanka za mocno zgęstnieje to wystarczy dolać do niej odrobinę zimnego mleka lub wody i całość jeszcze raz przemieszać. Uzyskacie w ten sposób kremową wersję komosanki. 

Etapy przygotowywania czekoladowej komosanki




Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz