wtorek, 16 lipca 2019

Gofry twarogowe


Jeżeli w lodówce zalega Wam twaróg i nie wiecie z czym go zjeść to zachęcam do przygotowania domowych gofrów twarogowych. Po upieczeniu gofry są idealnie chrupiące (przygotowane w gofrownicy z której "wychodzą" cienkie gofry). Poniższe gofry są sycące i świetnie smakują posypane samym cukrem pudrem. Ps. jestem pewna, że nikt z domowników nie zorientuje się, że je gofry ze zmiksowanym twarogiem.


Składniki na 6 gofrów:
niecała kostka twarogu półtłustego (200 g)
3 małe jajka 
3/4 szklanki mleka 
3/4 szklanki mąki pszennej (115 g)
2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/4 szklanki oleju, np. słonecznikowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Do miski lub garnuszka wsypać mąkę, sodę, cukier (zwykły oraz z wanilią), wbić jajka, dodać pokruszony twaróg i wlać mleko oraz olej. Za pomocą blendera wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (niepełna chochla = 1 gofr). Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją na około 10 sekund. Następnie puścić i piec na średniej mocy, aż do zarumienia się ciasta. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Składniki na ciasto: przed i po zmiksowaniu

Pieczenie gofrów twarogowych





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz