Dodatek idealny do ziemniaków - słodko-kwaśna surówka przygotowana z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Najlepiej smakuje podana mocno schłodzona.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
sól, pieprz
cukier
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
Kapustę umyć, odciąć głąb i drobno posiekać. Marchewkę i jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać kapustę, marchewkę i jabłko. Całość posolić i popieprzyć. Wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz odrobinę kwasku cytrynowego (do smaku). Na sam koniec do surówki dodać majonez oraz śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
![]() |
Składniki surówki przed i po wymieszaniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz