Wyszukiwarka przepisów

piątek, 26 lipca 2019

Tort bezowy z malinami, borówkami i sosem agrestowym



Jeżeli po upieczeniu faworków, pączków pozostały Wam białka to zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. 




Składniki na porcję dla 6-8 osób:

na 2 blaty bezowe
4 białka (L)
1,5 szklanki cukru pudru (210 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem śmietanowy
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g)
1/2 opakowania mascarpone (125 g)
2 łyżki cukru pudru

sos agrestowy
200 g agrestu
1 łyżka zwykłego cukru

do dekoracji
150 g malin
150 g borówek
listki świeżej mięty



Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowa piana z białek musi być puszysta, sztywna i śnieżnobiała. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe (o tej samej wielkości!). Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy). W międzyczasie przygotować sos agrestowy: owoce umyć, obrać i przesypać na suchą patelnię. Dodać łyżkę cukru i smażyć, aż do ich miękkości. Pod koniec, za pomocą łyżki miękkie owoce lekko zmiażdżyć. Ostudzić. Następnie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wsypać cukier puder oraz dodać (partiami!) serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować sos agrestowy i na tym ułożyć 1/3 owoców (malin, borówek). Następnie całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić resztą świeżych owoców oraz listkami mięty. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. 

Etapy przygotowywania sosu agrestowego

Składanie tortu





2 komentarze:

  1. Beza z owocami... doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki tort bezowy smakuje o każdej porze roku 😁 Wystarczy dodać inne owoce, np. kiwi, brzoskwinie w syropie itp. Pozdrawiam.

      Usuń