sobota, 6 lipca 2019

Domowa granola truskawkowa


Dzisiaj pomysł na dodatek idealny do jogurtów, mleka czy też samodzielnego podjadania - domowa granola przygotowana z płatków owsianych górskich, ziaren słonecznika, sezamu i musu truskawkowego. Prosto i pysznie 😊 Poniższa granola nie jest zbyt mocno słodka w smaku. Jeżeli lubicie słodkie dodatki do jogurtów to wystarczy granolę polać miodem. 


Składniki: 
300 g obranych, słodkich truskawek
1,5 szklanki płatków owsianych (155 g)
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
garść orzechów włoskich
ewentualnie 2 łyżeczki cukru z wanilią



Truskawki zmiksować na gładki mus. Do miski wsypać suche składniki i wlać mus truskawkowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli według Was masa jest zbyt mokra to wsypcie odrobinę więcej płatków owsianych. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć granolę. Całość wyrównać. Wstawić do rozgrzanego do 165°C piekarnika i piec około 45-60 minut. Masę co kilkanaście minut przemieszać, aby wysuszyła się równomiernie z każdej strony. Gotowa granola musi być sucha i twarda, tzn. płatki wchłoną mus truskawkowy. Upieczoną granolę przesypać do słoiczków i przechowywać w suchym miejscu.


Masa przed i po wymieszaniu

Granola przed i po pieczeniu




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz