Wyszukiwarka przepis贸w

艣roda, 24 lipca 2019

Ciasto z morelami i lawend膮


Ciasto, kt贸re skrad艂o moje serce 馃槏 - ucierane, s艂odko-kwa艣ne i nadziane du偶膮 ilo艣ci膮 moreli. Idealne po艂膮czenie smak贸w. Ponadto, ciasto jest b艂yskawiczne do przygotowania i nie wymaga u偶ycia miksera! Zach臋cam do pieczenia. 


Sk艂adniki na form臋 do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
2 szklanki m膮ki pszennej (300 g)
1 szklanka drobnego cukru do wypiek贸w (220 g)
4 jajka
1 szklanka oleju (240 g)
3 艂y偶eczki cukru wanilinowego
2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 ga艂膮zek lawendy z kwiatami
morele



Morele umy膰, przeci膮膰 na p贸艂 i usun膮膰 z nich pestki. Olej wla膰 do miski. Wbi膰 jajka i za pomoc膮 trzepaczki sk艂adniki po艂膮czy膰 ze sob膮. Do drugiej miski wsypa膰 m膮k臋, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier wanilinowy oraz szczypt臋 soli. Do suchych sk艂adnik贸w wla膰 jajka z olejem. Wszystkie sk艂adniki bardzo dok艂adnie wymiesza膰 ze sob膮. Form臋 do pieczenia wy艂o偶y膰 papierem. Prze艂o偶y膰 ciasto, wyr贸wna膰, a na wierzchu u艂o偶y膰 po艂贸wki moreli (brzuszkami do do艂u) oraz doda膰 kwiaty lawendy (bez ga艂膮zek i li艣ci). Ciasto wstawi膰 do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec oko艂o 40-45 minut (do zez艂ocenia i suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzi膰 i przed podaniem posypa膰 cukrem pudrem.


Ubijanie jajek

Ciasto przed i po upieczeniu






Pomys艂 na przepis ST膭D

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz