środa, 24 lipca 2019

Ciasto z morelami i lawendą


Ciasto, które skradło moje serce 😍 - ucierane, słodko-kwaśne i nadziane dużą ilością moreli. Idealne połączenie smaków. Ponadto, ciasto jest błyskawiczne do przygotowania i nie wymaga użycia miksera! Zachęcam do pieczenia. 


Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g)
4 jajka
1 szklanka oleju (240 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 gałązek lawendy z kwiatami
morele



Morele umyć, przeciąć na pół i usunąć z nich pestki. Olej wlać do miski. Wbić jajka i za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Do suchych składników wlać jajka z olejem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto, wyrównać, a na wierzchu ułożyć połówki moreli (brzuszkami do dołu) oraz dodać kwiaty lawendy (bez gałązek i liści). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40-45 minut (do zezłocenia i suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Ubijanie jajek

Ciasto przed i po upieczeniu






Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz