środa, 31 lipca 2019

Ciasto Zebra


Zebra to dwukolorowe ciasto, które składa się z jasnej oraz kakaowej masy. Pięknie prezentuje się na talerzu, ponieważ ciemna masa nachodzi na jasną. Ponadto, ciasto Zebra jest szybkie do przygotowania, miękkie i puszyste. Obowiązkowo przed podaniem, ciasto posypać cukrem pudrem 😋


Składniki na tortownicę o średnicy cm:
2,5 szklanki mąki pszennej (375 g) + 2 łyżki
3/4 szklanki drobnego cukru (130 g)
1 szklanka oleju (220 g)
6 jajek (rozmiar M)
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego

do dekoracji
cukier puder




Jajka wbić do miski i wsypać cukier (drobny oraz wanilinowy). Za pomocą miksera, masę ubić, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie do masy wsypać (przesianą!) mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, (powoli!) wlać wodę gazowaną, olej i dodać żółtka. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej - wsypać 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej - gorzkie kakao. Wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, tzn. najpierw na środek wylać 3 łyżki jasnej masy, a później na to wylać 3 łyżki ciemnej masy itd., aż do wykorzystania surowego ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej). Piec w 180°C przez około 45-50 minut (do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Konsystencja ciasta i wygląd dwóch mas przed ostatecznym wymieszaniem 

Wylewanie ciasta - nakładać naprzemiennie po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy

Ciasto przed i po upieczeniu






2 komentarze:

  1. Klasyka wsród ciast! Kochamy z dodatkiem frużeliny wiśniowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ta frużelina gdzie jest dodawana? Do ciasta czy spełnia funkcję polewy? 😉

      Usuń