Pomysł na sycącą, lekką i mocno warzywną zupę-krem - przygotowaną na bazie cukinii, pomidorów malinowym, cebuli i czosnku. Prosta i szybka do przyrządzenia.
Składniki na 2-3 porcje:
0,5 l wywaru warzywnego
2-3 średniej wielkości cukinie (około 0,6 kg)
3 średniej wielkości pomidory malinowe (około 0,4 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kurkuma
papryka słodka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 30%
do dekoracji
świeża bazylia
Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić ją w nie za dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oliwę wlać do garnka. Rozgrzać. Następnie przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zezłocą to dodać cukinię. Smażyć 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (paprykę słodką, kurkumę) i wlać gorący wywar. Gotować, aż do miękkości warzyw (około 10 minut). Na sam koniec, do zupy wlać śmietanę (można ją wcześniej zahartować gorącą zupą) i całość lekko zblendować (mogą być widoczne kawałki warzyw). Poniższą zupę-krem można podać z listami świeżej bazylii oraz z grzankami.
Etapy przygotowywania zupy-krem: smażenie warzyw |
Od lewej strony: wygląd zupy przed gotowanie, przed zabieleniem i po zblendowaniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz