Kto ma ochotę na miękkie, puszyste, lekko maślane ciasto jogurtowe nadziane agrestem? Obowiązkowo przed podaniem należy je posypać cukrem pudrem. Poniższy wypiek jest szybki do przygotowania i bardzo smaczny, a agrest idealnie komponuje się z jogurtowym ciastem.
Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm:
około 3/4 kostki miękkiego masła (dokładnie 165 g)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (160 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania jogurtu greckiego (150 g)
4 jajka
1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (270 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
około 400 agrestu
do dekoracji
cukier puder
Agrest umyć i obrać. Do misy miksera przełożyć masło oraz wsypać cukier (zwykły i wanilinowy). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie (powoli!) wbijać po jednym jajku. Masę cały czas miksować. Uwaga: ciasto może wyglądać na lekkie zwarzone, ale w ogóle tym się nie przejmujcie. Na sam koniec do masy wsypać (przesianą!) mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt grecki. Masę delikatnie wymieszać ze sobą. Tylko do połączenia składników. Następnie dodać obrany agrest i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Piec w 165°C około 60 minut (do zarumienia i suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Etapy przygotowywania ucieranego ciasta jogurtowego |
Od lewej strony: wygląd ciasta przed wymieszaniem z agrestem oraz ciasto przed i po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz