piątek, 19 lipca 2019

Ciasto jogurtowe nadziane agrestem


Kto ma ochotę na miękkie, puszyste, lekko maślane ciasto jogurtowe nadziane agrestem? Obowiązkowo przed podaniem należy je posypać cukrem pudrem. Poniższy wypiek jest szybki do przygotowania i bardzo smaczny, a agrest idealnie komponuje się z jogurtowym ciastem. 


Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm:
około 3/4 kostki miękkiego masła (dokładnie 165 g)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (160 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania jogurtu greckiego (150 g)
4 jajka
1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (270 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
około 400 agrestu

do dekoracji
cukier puder


Agrest umyć i obrać. Do misy miksera przełożyć masło oraz wsypać cukier (zwykły i wanilinowy). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie (powoli!) wbijać po jednym jajku. Masę cały czas miksować. Uwaga: ciasto może wyglądać na lekkie zwarzone, ale w ogóle tym się nie przejmujcie. Na sam koniec do masy wsypać (przesianą!) mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt grecki. Masę delikatnie wymieszać ze sobą. Tylko do połączenia składników. Następnie dodać obrany agrest i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Piec w 165°C około 60 minut (do zarumienia i suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Etapy przygotowywania ucieranego ciasta jogurtowego

Od lewej strony: wygląd ciasta przed wymieszaniem z agrestem oraz ciasto przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz