poniedziałek, 1 lipca 2019

Ryż na mleku zapiekany z musem jabłkowym


Pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek - ryż gotowany na mleku zapiekany z musem jabłkowym (z papierówek). Prosto i smacznie 😊 Poniższe danie jest dosyć szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1 szklanka surowego ryżu (210 g)
2 szklanki mleka
3 łyżki margaryny lub masła
3 łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
cynamon do smaku

dodatkowo
1,5 szklanki musu jabłkowego (przepis na mus TUTAJ)



Ryż przepłukać zimną wodą. Przesypać do garnka. Zalać mlekiem, dodać cukier (zwykły oraz z wanilią) i margarynę (2 łyżki!). Całość zagotować, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości ryżu. Ryż co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalił. Ewentualnie pod koniec gotowania, garnek zdjąć z ognia i pozostawić od przykryciem, aż do momentu, gdy ryż wchłonie nadmiar mleka. Małe naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (masłem lub margaryną), przełożyć 1/2 ugotowanego ryżu, całość zalać musem jabłkowym i przykryć pozostałym ugotowanym ryżem. Na sam koniec dodać 1 łyżkę masła lub margaryny i wierzch posypać cynamonem. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec 20-25 minut w 180°C. Podawać na ciepło.


Etapy przygotowywania ryżu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz