poniedziałek, 8 lipca 2019

Gulasz z indyka z marchewką


Pomysł na dietetyczny gulasz - przygotowany na bazie mięsa z udźca indyka oraz młodej marchewki. Wystarczy mięso przyprawić, lekko zamarynować i ugotować w wodzie wraz z dodatkiem posiekanej cebuli, listków laurowych, ziela angielskiego i półplasterków marchewki. Jeżeli lubicie lekko gęste sosy to gotowy gulasz możecie zaciągnąć zawiesiną z mąki ziemniaczanej. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,5 kg udźca z indyka
2 młode, średniej wielkości marchewki
1/2 małej cebuli
sól, pieprz
2 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 szklanki wody

do zagęszczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody


Mięso umyć, osuszyć, przyprawić (solą, pieprzem), wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Do garnka wlać wodę (najpierw 2 szklanki), dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość zagotować. Następnie dodać mięso i dusić do jego miękkości. Jeśli mięso nie będzie przykryte wodą to dolać jeszcze jedną szklankę wody. Następnie do miękkiego mięsa dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę i marchewki pokrojone w półpasterki.  Gotować jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Gulasz posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką (wcześniej mąkę rozpuścić w zimnej wodzie). Całość jeszcze chwilę gotować. Gulasz podawać z ryżem lub kaszą.

Etapy przygotowywania gulaszu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz