czwartek, 11 lipca 2019

Zupa warzywna gotowana na kurczaku


I kolejny pomysł na lekki, dietetyczny obiad - zupa warzywna gotowana na piersi z kurczaka. Do zupy dodałam młodą włoszczyznę i seler naciowy. Poniższa zupa idealnie smakuje podana z drobnym makaronem, np.typu muszelki, kokardki.


Składniki na 4 porcje:
1,5-2 l wody
1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
4 młode marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 pietruszka (korzeń)
1/4 kawałka dużego selera
3-4 łodygi selera naciowego
2-3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz



Pierś z kurczaka umyć.Do garnka wlać wodę, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, przyprawić solą oraz pieprzem i całość zagotować. Uwaga: mięso powinno być zakryte wodą. Usunąć szumowiny i mięso gotować 40-50 minut na mniejszym ogniu. W międzyczasie marchewki obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Seler umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki (listki pozostawić w całości). Do ugotowanego mięsa dodać warzywa i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), aż do miękkości warzyw. Na sam koniec zupę posmakować i mocniej doprawić. Podawać z drobnym makaronem i obranym mięsem z kurczaka.


Gotowanie mięsa i warzyw





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz