Propozycja na tani, szybki do przygotowania, wegetariański i lekki obiad - fit placki warzywne. Wystarczy zetrzeć młode warzywa, wymieszać je z przyprawami oraz jajkiem i całość upiec w piekarniku. Prosto i smacznie 😋 Danie idealne dla osób, które dbają o swoją figurę.
Składniki na 2-3 porcje:
5 młodych, średniej wielkości ziemniaków
1 młoda cukinia
2 młode marchewki
1/2 cebuli
1 jajko
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki oraz marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce (również na grubych oczkach). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa przesypać do miski, posolić i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie odlać powstały sok. Do warzyw wbić jajko, dodać posiekaną zieleninę, całość przyprawić pieprzem. Wsypać mąkę (najpierw 1 łyżkę) i wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa jest zbyt mokra - wsypać kolejną łyżkę mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować placki. Piec około 20-30 minut w 180°C (do zarumienienia). Upieczone placki podawać na ciepło, np. z dipem jogurtowym.
Składniki na placuszki przed wymieszaniem |
Placuszki warzywne przed i po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz