sobota, 27 lipca 2019

Pieczone udka z kurczaka (z chrupiącą skórką)


Po ostatnich przepisach na same słodkości, zachęcam Was do przygotowania idealnie wypieczonych udek z kurczaka. Świetnie się sprawdzą na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie udka możecie podać z ziemniakami lub kopytkami.



Składniki na 6 porcji:

6 dużych udek z kurczaka (wagowo 1 kg)
sól, pieprz
kurkuma
tymianek
papryka słodka
przyprawa czosnek kolorowy*
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

*mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki, koperku oraz kurkumy


Najlepiej dzień przed pieczeniem, udka umyć, osuszyć oraz przyprawić z obu stron (solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem, papryką słodką i przyprawą czosnek kolorowy). Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki, aby mięso "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, udka piec bez przykrycia w 225°C przez około 40-45 minut (do zarumienienia się skórki). Gotowy sos przelać do rondelka, podgrzać i zagęścić (1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki pszennej). 


Udka przed i po upieczeniu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz