Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania błyskawicznych owsianych ciasteczek. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, za pomocą łyżki uformować ciasteczka i całość upiec. Poniższe ciasteczka są mocno sycące i wbrew pozorom nie są zbyt słodkie w smaku. Polecam.
Składniki na 10 dużych ciasteczek:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich (155 g)
3 płaskie łyżki mąki pszennej (30 g)
4 łyżki drobnego cukru (60 g)
1/2 kostki masła (100 g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka sezamu
1 łyżka ziaren słonecznika
1 czubata łyżeczka miodu, np. z maliną
Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wbić jajka, dodać miód i wlać rozpuszczone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Masę pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut (płatki lekko zmiękną). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (uwaga: należy zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ w trakcie pieczenia lekko się rozlewają) i uformować ciasteczka. Piec około 20 minut w 180°C (aż do zarumienia).
Od lewej strony: suche składniki i masa na ciasteczka przed oraz po wymieszaniu |
Ciasteczka przed i po upieczeniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz