piątek, 5 lipca 2019

Domowy syrop truskawkowy (i konfitura truskawkowa)


Nie od dziś wiadomo, że domowe przetwory dają możliwość zamknięcia letnich smaków 😊 Nie ukrywam, że takie słoiczki najbardziej cieszą jesienią i zimą, kiedy w warzywniakach nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych owoców czy też warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego syropu. Truskawki to "wdzięczne" owoce, ponieważ świeże, lekko twarde możecie zamrozić, a z miękkich przygotować dżem lub domowy syrop. Uwaga: z poniższego przepisu uzyskacie bardzo słodki syrop, który przed podaniem należy rozcieńczyć w wodzie. 



Składniki na 2 litry syropu:
2 kg obranych słodkich, truskawek
sok z 1 cytryny
4 szklanki zwykłego cukru (800 g)
1 l wody

* dodatkowo uzyskacie 3 słoiki (po 250 ml) konfitury truskawkowej


SYROP TRUSKAWKOWY
Truskawki pokroić na połówki i przesypać je do wysokiego garnka. W drugim garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem cukru. Następnie wlać ją do truskawek. Od razu dodać sok z cytryny. Całość gotować (na średnim ogniu) około 20-25 minut. Truskawki powinny bardzo mocno się rozgotować. Uwaga: masę co jakiś czas należy przemieszać, aby nie wykipiała! Następnie odcedzić truskawki. Uzyskany sok ponownie zagotować i przelać do czystych słoików. Zakręcić pokrywki i słoiki zapasteryzować (15 minut - czas liczymy od momentu wrzenia wody). Na sam koniec słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia.

KONFITURA TRUSKAWKOWA
Odcedzone truskawki przesypać do garnka, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając (masa nie może się przypalić!). Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Zakręcić pokrywki i słoiczki również zapasteryzować (10 minut czas liczymy od momentu wrzenia wody). I ponownie, na sam koniec słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia.


Etapy przygotowywania syropu truskawkowego


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz