czwartek, 25 lipca 2019

Ciasto kruszonkowe nadziane agrestem


Uwielbiam połączenie kwaśnych owoców i słodkich wypieków. Ostatnio brakuje mi czasu na przygotowywanie przekładanych ciast, więc eksperymentuje z wypiekami, które jestem w stanie zrobić w zaledwie kilka minut 😎 Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia ciasta przygotowanego z samej kruszonki i nadzianego dużą ilością agrestu. Prosto i smacznie. Zachęcam do pieczenia.  


Składniki na formę do pieczenia tarty o średnicy 23-25 cm:
600 g obranego agrestu
2 szklanki z lekkim czubkiem mąki pszennej (270 g)
1 kostka miękkiego masła (200 g)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (110 g)
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji
cukier puder



Agrest umyć i obrać. Do miski wsypać mąkę, cukier (drobny, wanilinowy oraz z wanilią) i dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło. Ciasto rozetrzeć, np. za pomocą dłoni formułując kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie spód formy do pieczenia wyłożyć połową przygotowanej kruszonki. Ciasto delikatnie wklepać w dno formy (spójrz na zdjęcia poniżej) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C oraz piec około 20-25 minut (do lekkiego zezłocenia). Następnie na podpieczony spód wysypać agrest i całość przykryć pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut, aż do zezłocenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.


Etapy przygotowywania ciasta kruszonkowego

Etapy składanie ciasta: spód z 1/2 kruszonki, agrest i pozostała kruszonka





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz