wtorek, 30 lipca 2019

Fit placuszki z kefirem - puszyste i smażone bez tłuszczu


Jeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków, które usmażycie bez grama tłuszczu. Placuszki z kefirem są bardzo puszyste, a zarazem delikatne w smaku. Uwierzcie mi na słowo - jak dla mnie jest to najlepszy przepis na domowe mini placki. Placuszki możecie podać z sosem owocowym lub przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.    


Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 szklanka kefiru (260 g)
2 jajka (rozmiar L)
2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
szczypta soli

do dekoracji
cukier puder


Do miski wlać kefir i wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Następnie do masy wsypać szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy), wlać 1 łyżkę oleju i dodać przesianą mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na suchej patelni, najlepiej na mniejszym ogniu. Gdy pojawią się bąbelki (spójrz na zdjęcia poniżej) to placuszki należy odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. 
Uwaga: 1 placuszek = 1 łyżka ciasta.

Etapy przygotowywania ciasta

Smażenie placuszków




2 komentarze: