środa, 8 stycznia 2020

Pierogi leniwe z kaszą manną


Pomysł na szybki, tani, wegetariański obiad - leniwe pierogi z kaszą manną. Kto mnie zna to wie, że jestem kluskoholiczką. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mączne dania obiadowe. Wracając do przepisu... do poniższych leniwych będziecie potrzebować tylko 4 składniki: twaróg, jajko, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Jeżeli poniższe pierogi chcecie podać niemowlakowi to nie dodawajcie soli do gotującej się wody.


Składniki na 2 porcje:
1 kostka (250 g) twarogu półtłustego
1 jajko (L)
1/4-1/2 szklanki surowej kaszy manny
mąka ziemniaczana do podsypania
ewentualnie sól



Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko i wsypać kaszę manną (na samym początku 1/4 szklanki). Za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Jeśli masa będzie zbyt mokra to należy dosypać jeszcze więcej kaszy manny. Uwaga: wszystko zależy od użytego twarogu i wielkości jajka, dlatego kasze manną najlepiej wsypywać stopniowo!  Stolnicę delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, ewentualnie posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty od momentu wypłynięcia leniwych na powierzchnię wody! Ugotowane pierogi od razu wyjąć, odcedzić i przełożyć na talerz. Podawać z musem owocowym, cukrem lub podrumienioną na maśle bułką tartą. 


Etapy przygotowywania leniwych pierogów

Gotowanie pierogów



Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz