piątek, 10 stycznia 2020

Sałatka Waldorf (z piersią kurczaka, selerem naciowym, jabłkiem i rodzynkami)


Pomysł na szybką, smaczną i mocno chrupiącą owocowo-orzechową sałatkę. To moja wariacja na ten sałatki Waldorf. Składa się z kwaśnych jabłek, rodzynek, selera naciowego, orzechów włoskich i ugotowanej piersi kurczaka. Sałatka prosta do przygotowania i bardzo sycąca. 


Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 łodyżki selera naciowego
2 kwaśne jabłka
1/4 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich (bez skorupek)
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki majonezu
ewentualnie 2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
szczypta cynamonu
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu


Do małego garnka przełożyć surowe piersi z kurczaka. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko zalać wodą i ugotować piersi z kurczaka. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Następnie pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Odcedzić. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki i posypać solą. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (lub bardzo drobno posiekać). Orzechy rozbić za pomocą tłuczka (lub posiekać) i chwilę uprażyć na suchej patelni. Do miski przełożyć seler naciowy, jabłko, pierś z kurczaka, szczypiorek, rodzynki i ewentualnie czosnek. Dodać majonez. Wszystko przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na sam koniec dodać orzechy. Całość ponownie przemieszać. Ewentualnie mocniej doprawić lub dodać trochę więcej majonezu. Sałatkę podawać po schłodzeniu. 

Składniki sałatki przed i po wymieszaniu





Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz