poniedziałek, 13 stycznia 2020

Krem z marchewki i batata z dodatkiem sera brie


Zupa-krem idealna dla osób, które chcą jeść nieco więcej warzyw. Pomarańczowy krem przygotowany z marchewki i batata. Aby zupa była nieco inna w smaku dodałam do niej ser pleśniowy typu brie. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zmniejszcie ilość dodanego sera pleśniowego. 


Składniki na 3-4 porcje:
150 g serka pleśniowego, np. brie
1 duży batat (około 0,4 kg)
0,5 kg marchewki
1 l rosołu/bulionu warzywnego
1 mały por (jasna część)
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula, np. czerwona
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
50 ml śmietany 30%
sól, pieprz


Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Batata obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Por pokroić w cienkie talarki. W garnku podgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Następnie przesmażyć cebulę, czosnek i pora. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać batata i marchewki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach wlać rosół i gotować, aż do miękkości warzyw. Zupę ostudzić. Dodać pokrojony serek brie i całość ze sobą zblendować. Krem podgrzać. Wlać do niego zahartowaną śmietanę i ewentualnie mocniej doprawić. Podawać, np. z grzankami. 

Podsmażanie warzyw

Dalsze etapy przygotowywania kremu z marchewki i batata
Po prawej stronie - wygląd gotowej zupy.


1 komentarz: