piątek, 24 stycznia 2020

Placuszki - bez mleka, masła


Pomysł na szybkie do przygotowania i tanie placuszki. Do ich przyrządzenia nie będziecie potrzebować mleka ani masła. Wystarczy tylko kilka składników. Uwierzcie mi na słowo - poniższe słodkości przygotujecie z niemowlakiem na biodrze 😂 Placuszki świetnie smakują podane z owocami, słodkimi sosami, dżemem czy też frużeliną, np. truskawkową. Idealne na drugie śniadanie. Dobrze smakują podane na ciepło jak i też na zimno. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 szklanki wody (0,5 l)
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Sypkie składniki wymieszać. Następnie wbić jajka, olej i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstanie dosyć rzadkie ciasto. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię. Placuszki smażyć na większym ogniu. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się bąbelki powietrza i placki od spodu będą rumiane. Uwaga: 1 placuszek = 1 łyżka ciasta. 

Przygotowywanie ciasta

Smażenie placuszków





Pomysł STĄD

1 komentarz: