wtorek, 28 stycznia 2020

Bigos na słodkiej i kiszonej kapuście z jabłkiem i suszonymi śliwkami


Bigos to danie, które najlepiej smakuje w chłodne dni.  Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty. Obowiązkowo należy do niego dodać dużą ilość mięsa, suszone grzyby oraz śliwki. Poniższy bigos najlepiej smakuje po 3 dniach gotowania, ponieważ dopiero wtedy, wszystkie smaki połączą się ze sobą. 


Składniki na 6 porcji:
0,7 kg białej kapusty
1 kg kiszonej kapusty
0,7 kg łopatki wieprzowej
0,4 kg wędzonego, surowego boczku
0,4 kg żeberek
50 g suszonych grzybów
1 opakowanie suszonych śliwek (120 g)
1 jabłko
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu w ziarnach
1 l wody
sól, pieprz


Boczek pokroić w kostkę (wcześniej odkroić z niego skórę oraz chrząstki).  Łopatkę pokroić w nie za duże kawałki. Z żeberek wyciąć mięso i również pokroić je w nie za duże kawałki. Do dużego garnka włożyć pokrojony boczek. Smażyć pod przykryciem przez około kilkanaście minut, aż do wytopienia i zrumienienia boczku. Mięso co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypaliło. Następnie dodać pokrojone mięso z łopatki oraz żeberek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Ponownie smażyć pod przykryciem przez około 15-20 minut (mięso co jakiś czas przemieszać!). Do usmażonego mięsa dodać posiekaną główkę białej kapusty. Wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskiego i ziarna pieprzu. Wszystko wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż do miękkości kapusty. W międzyczasie kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to należy ją przepłukać na durszlaku!) drobno pokroić. Suszone grzyby przelać zimną wodą, przełożyć do naczynia i zalać wrzącą wodą. Naczynie przykryć pokrywką i grzyby pozostawić na kilkanaście minut do napęcznienia. Następnie grzyby odcedzić z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć kiszoną kapustę i suszone grzyby. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. Uwaga: co jakiś czas wszystko należy przemieszać, aby nic się nie przypaliło! Ostudzić. W następnym dniu bigos zagotować i gotować przez około 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu . Podczas gotowania, masę co jakiś czas przemieszać. Ostudzić. W kolejnym dniu suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i jabłko pokroić w drobną kostkę. Bigos zagotować i dodać do niego śliwki oraz jabłko. Wszystko ze sobą wymieszać. Ponownie gotować 1 godzinę pod przykryciem  na małym ogniu. Bigos powinien zmienić kolor na nieco ciemniejszy. 

Etapy przygotowywania bigosu

Bigos - 2 i 3 dzień gotowania









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz