BLW - bobas lubi wybór :)

Poniżej zamieszczam pomysły na posiłki dla niemowlaka, który lubi jeść rączkami 😊
Metoda BLW polega na tym, że dziecko ma możliwość samodzielnego zjedzenia posiłku. Przy okazji próbuje nowych tekstur, smaków. Dzięki możliwości "badania" jedzenia, dziecko ćwiczy chwyt szczypcowy (kciuk i palec wskazujący), koordynację (ręka - usta) i przy okazji sam daje po sobie znać, kiedy naje się danym posiłkiem (gdy dziecko jest najedzone - trze oczy i nie interesuje się jedzeniem)
Więcej zdjęć z pomysłami na dania dla niemowlaka: TUTAJ 


Moje spostrzeżenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaka:
-  dietę zaczęłam rozszerzać po ukończeniu 4 miesiąca życia dziecka,
-  na początku córka jadła papki (pierwsze dni pojedyncze warzywa), po dwóch tygodniach wprowadziłam pojedyncze smaki owoców,
- następnym krokiem było wprowadzenie glutenu (podałam kaszkę manną i pieczywo),
- w dalszej kolejności - dziecko spróbowało niewielkiej ilości mięsa/ryb, a po kilku tygodniach ugotowane jajko (za jednym razem spróbowała białka i żółtka),
- gdy dziecko ukończyło 6 miesięcy zaczęłam wprowadzać posiłki do ręki (m.in. ugotowany makaron czy brokuł), ale widziałam po córce, że nie potrafi pogryźć i przełknąć większych kawałków jedzenia,
- do metody BLW powróciłam w 8 miesiącu życia dziecka i... okazało się to strzałem w 10!
-  gotując dania dla dziecka do jedzenia NIE dodaje soli ani cukru!!!
- nie ukrywam tego, że część dań podaje jej sama za pomocą łyżeczki (np. kaszki), ale odkąd wie, że rączki służą do jedzenia to próbuje wszystko sama jeść, 
przy metodzie BLW należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ dziecko bawi się jedzeniem (co wiąże się z długim czasem jedzenia) i potrafi nim wszystko wybrudzić 😆


NA SŁODKO

Pierwszy samodzielny posiłek (BLW) - kostki z kaszki jaglanej i banan obtoczony w amarantusie (aby nie uciekał z rączki dziecka). Kaszkę ugotować na gęsto, przelać na głęboki talerz (wcześniej oblany wodą) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie kaszkę wyjąć z talerza i pokroić w większą kostkę ☺ Banana pokroić w grube słupki i obtoczyć w amarantusie ekspandowanym (tzw. dmuchanym). 
Delikatne, puszyste placuszki przygotowane na bazie serka naturalnego podane z jogurtem, borówkami i kiwi. Przepis na placuszki - TUTAJ
Ryżanka (przygotowana na bazie płatków ryżowych) gotowana na mleku i wodzie podana ze startym jabłkiem 👍😊 W wersji dla dorosłej osoby - posypana cynamonem.
Fioletowa ryżanka (płatki ryżowe ugotowane na mleku i wodzie wraz z dodatkiem borówek). Całość udekorowana kiwi i amarantusem ekspandowanym. 
 Domowy kisiel jabłkowy udekorowany kawałkami kiwi i amarantusem ekspandowanym

Składniki na 2 porcje:

* 2 jabłka
* 1 szklanka wody
* 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do garnka przełożyć owoce i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut na średnim ogniu (pod przykryciem). Gdy jabłka zmiękną to wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Masę cały czas mieszać. Podawać z kwaśnymi owocami.
Naleśniki kefirowe (przepis TUTAJ) posmarowane powidłami śliwkowymi bez cukru i słonecznym musem. Całość podana z kawałkami kiwi, pomarańczy oraz jogurtem kokosowo-brzoskwiniowym. Poniżej przepis na mus 😋

SŁONECZNY MUS:

- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 duży banan
- sok z 1/2 pomarańczy

Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić e drobną kostkę. Pokrojone owoce przełożyć na patelnię. Zalać odrobiną wody (powinna przykryć dno patelni). Smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości owoców. Następnie dodać obranego, pokrojonego na półplasterki banana. Za pomocą łyżki owoce lekko rozgnieść. Na sam koniec wycisnąć sok z pomarańczy, wlać go do owoców. Smażyć jeszcze chwilę, tzn. do redukcji sosu.
Gofry twarogowe (przepis TUTAJ) posmarowane musem:
- z mango,
- truskawkowym,
- jogurtem kokosowym,
- czekośliwką (zblendowana suszona śliwka z karobem). 
Placuszki na bazie powideł śliwkowych i karobu (bez grama cukru!) podane z malinami i borówkami. Placki są miękkie, puszyste oraz lekko wilgotne. 😉 Przepis TUTAJ. 
Domowy kisiel truskawkowy i miękkie, puszyste placuszki przygotowane z maślanki oraz dojrzałego banana. Przepis na placki: TUTAJ
Chlebek bananowy podany z borówkami i kiwi 😉 Prosto i smacznie 😋

Składniki na 1 średniej wielkości keksówkę:
- 4 dojrzałe banany
- 4 duże jajka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Trzy banany rozgnieść. Wbić do nich jajka i dodać miękkie masło. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. Masę przelać do podłużnej keksówki. Pozostawionego banana pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Chlebek piec około 55 minut w 180 stopniach. Jeśli ciasto upieczecie w małych foremkach, np. od muffinek to musicie skrócić czas pieczenia (wtedy ciasto należy piec maksymalnie 40 minut, tj. do suchego patyczka). Ps. Chlebek widoczny na zdjęciu upiekłam w żaroodpornej kokilce 😊
Smerfowy budyń z kaszy jaglanej podany z borówkami i liofilizowaną maliną, jeżyną i burakiem . Przepis na budyń: http://ugotowac.blogspot.com/2020/04/smerfowy-budyn-z-kaszy-jaglanej.html
Pierogi leniwe z kaszką manną polane masłem i posypane liofilizowaną maliną, jeżyną oraz burakiem. Przepis na pierogi: http://ugotowac.blogspot.com/2020/01/pierogi-leniwe-z-kasza-manna.html
Placki ze startym jabłkiem posypane owocami/warzywami liofilizowanymi (maliną, jeżyną i burakiem). Do tego jogurt naturalny i mus owocowy (jabłko, brzoskwinia i mango)😊 Przepis na placki: http://ugotowac.blogspot.com/2020/03/placki-ze-startym-jablkiem.html
Naleśnik budyniowy (przepis TUTAJ) posmarowany musem jagodowym podany z borówkami i jogurtem kokosowym 



NA SŁONO

Szakszuka, czyli duszone pomidory z jajkiem. Do tego pieczywo z awokado
Kromka chleba z awokado, jajko gotowane i pomidor bez skórki 
Warzywa na parze (brokuł, kalafior, marchewka i batat) oraz jajko sadzone gotowane na wodzie (rewelacyjne w smaku!!!) posypane przyprawą do jajek 
Jajecznica na maśle, kawałek chleba z awokado i surowa papryka bez skórki.
Kromka chleba z pastą jajeczną przygotowaną na bazie serka naturalnego, posypaną przyprawą do jajek i odrobiną szczypiorku. Do tego ogórek w słupki i pomidor bez skórki
Pulpeciki z indyka gotowane na parze, kluski śląskie i warzywa gotowane na parze (cukinia, brokuł, kalafior). Poniżej przepis na pulpeciki. 😉

Składniki:
* 400 g mięsa mielonego z indyka (np. gulaszowego)
* 1 mała, czerstwa bułka
* pieprz
* papryka słodka
* tymianek
* kurkuma
* 1 łyżka oleju

Bułkę zalać wrzącą wodą. Namoczyć i odsączyć z wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać bułkę, wlać olej i wsypać przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić to wbić 1jajko. Z mięsa formować małe kuleczki. Pulpeciki gotować kilka minut na parze.
Rosół podany w doidy cup, ugotowane warzywa (marchewka, pietruszka i seler naciowy) oraz mięso z kurczaka. Do tego kolorowy makaron 
Pieczona pomidorowa z szalotką, czosnkiem i świeżą bazylią ugotowana na wywarze drobiowo-warzywnym. Podana z ugotowanym ryżem. Zamiast cukru - suszone figi 😋 W zupie-kremie dla dziecka - zblendowane mięso. Przepis na pomidorową - TUTAJ
Pieczony mintaj i frytki z batata, marchewki i ziemniaka. Warzywa polane odrobiną oliwy z oliwek. Do tego ulubiony brokuł (ugotowany na parze) i odrobina kefiru w doidy cup 
Kluski śląskie z brokułem i pstrągiem łososiowym na parze.
Ugotowane ziemniaki i bataty przecisnęłam przez praskę. Masę przełożyłam do miseczki i lekko ubiłam. Podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam i na jej miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Na wierzch położyłam odłożoną część ziemniaczaną i wszystko ze sobą wymieszałam. Uformowałam podłużny wałek. Pokroiłam na mniejsze części. Wykulałam kluski. Przełożyłam do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam na mniejszym ogniu około 1.5 minuty (czas liczyłam od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody).
Zupa-krem z dynii, marchewki i batata podana z kostkami kaszy

Omlet z posiekanym szpinakiem, pomidorem i świeżą bazylią. 
 Spaghetti - zmielona pierś z kurczaka, warzywa gotowane na wodzie (cebula oraz marchewka). Do tego passata pomidorowa i przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz i słodka papryka). Całość posypana posiekanymi listkami świeżej bazylii.

Leniwe, zielone pierogi i warzywa gotowane na parze polane odrobiną oleju dla dzieci. Przepis na pierogi: http://ugotowac.blogspot.com/2020/03/zielone-leniwe-pierogi-ze-szpinakiem.html
Pieczeń z mięsa mielonego drobiowego, parowana cukinia i brokuły. Pieczeń będzie idealna dla niemowlaków podczas rozszerzania ich diety. Dodatkowo do jej przyrządzenia nie użyłam ani grama soli i mąki. Pieczeń jest miękka i soczysta. Wbrew pozorom nie jest mdła w smaku! Świetny zamiennik wędlin na kanapki lub mięsny dodatek do obiadu.

Składniki:
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
1 małe jajko
1 kawałek czerstwego pieczywa + odrobina wrzącej wody
ewentualnie 1 łyżeczka bułki tartej
przyprawy (suszona bazylia, pieprz i słodka papryka)

Mięso pokroić w kostkę i rozdrobnić za pomocą blendera. Wbić jajko, dodać namoczoną kromkę chleba i wsypać przyprawy. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Masa powinna obyć lekko rzadka w konsystencji. Ewentualnie wsypać bułkę tartą. Przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 25 minut. Po upieczeniu mięso powinno być soczyste i zanurzone w powstałym sosie).































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz