Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami.
Strony
▼
poniedziałek, 30 maja 2016
niedziela, 29 maja 2016
Lody twarogowo-jogurtowe
Jeżeli jesteście na diecie wysokobiałkowej to te lody
przypadną Wam do smaku :) Poniższe lody to połączenie jogurtu naturalnego i twarogu. Uwaga: gotowe lody są bardzo twarde! Najlepiej
przygotować je w mniejszych foremkach, tak aby jeden pojemnik = 1 porcja.
Jeżeli zrobicie tak jak ja, czyli całą masę przelejecie do dużego pojemnika, to
zaopatrzcie się w bardzo ostry i gruby nóż :)
sobota, 28 maja 2016
Szpinak smażony w sosie jajeczno-śmietanowym
Szpinak – jeszcze parę lat temu była to dla mnie zmora
dzieciństwa :) Zielona papka, delikatnie przyprawiona… Odkąd sama zaczęłam go przygotowywać to
zmieniłam o nim zdanie w 100%. Jak dla mnie nieodłącznym elementem smażonego
szpinaku jest czosnek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania szpinaku w sosie z
dodatkiem słodkiej śmietany i roztrzepanego jajka. Uwierzcie mi na słowo, szpinak przygotowany w
poniższy sposób jest rewelacyjny w smaku!
piątek, 27 maja 2016
Chleb zapiekany z żółtym serem
Jeżeli macie bochenek lekko czerstwego chleba i nie
macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z
dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie
szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości.
środa, 25 maja 2016
Pasta z pieczonym burakiem
Jeżeli lubicie wegetariańskie pasty na kanapki to poniższa powinna przypaść Wam do smaku. Połączenie serka homogenizowanego naturalnego, ugotowanych buraków i koperku. Pasta prosta i szybka do przygotowania.
poniedziałek, 23 maja 2016
Sałatka z makaronem, szparagami, pomidorami i sypkim twarogiem
Sycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca.
niedziela, 22 maja 2016
Placuszki z tapioki
Jak dotąd tapiokę wykorzystywałam do przygotowania puddingów (np. czekoladowego lub waniliowego). Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia placuszków z tapioki. Warto dodać, że placuszki są miękkie i puszyste. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane, np. ze świeżymi owocami.
sobota, 21 maja 2016
Koktajl owsiany (truskawkowo-bananowy)
Pożywny, gęsty i szybki do przygotowania koktajl z truskawkami, bananem i płatkami owsianymi. Taki koktajl może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Jeżeli macie ochotę na inne napoje to kliknijcie tutaj.
środa, 18 maja 2016
Domowe nachosy (pieczone)
Przekąska na słono idealna na domówkę jak imprezę w gronie znajomych. Domowe nachosy są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują podane z pastą na bazie awokado.
Ponadto swoim kolorem zachęcają do zajadania :)
wtorek, 17 maja 2016
Bezy ze śmietaną (malinową) i truskawkami
Kto ma ochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne.
poniedziałek, 16 maja 2016
Guacamole - pasta z awokado, pomidorem, cebulą i kolendrą
Guacamole to meksykańska salsa przygotowywana na bazie awokado. Najbardziej popularna jest wersja z samym awokado, szczyptą soli i sokiem z limonki. Dzisiaj zachęcam do przygotowana trochę bogatszej wersji guacamole - z dodatkiem pomidora malinowego, szalotki i świeżej kolendry. Pasta idealna do nachosów lub chleba. Najlepiej podawać kilka minut po przygotowaniu :)
niedziela, 15 maja 2016
Sypana drożdżówka
Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę. Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :)
sobota, 14 maja 2016
Kanapka ze szparagami i jajkiem w koszulce
Kanapka ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - pomysł na sycące oraz wegetariańskie śniadanie. Taka kanapka posmakuje każdemu, kto lubi płynne żółtka i szparagi :)
Brokuły podane z sosem serowym
Brokuły z sosem serowym to pomysł na szybkie, smaczne i wegetariańskie danie. Wystarczy brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować i całość polać domowym sosem beszamelowym z dodatkiem sera pleśniowego. Prosta i łatwa przekąska na słono :)
piątek, 13 maja 2016
Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Pomysł na wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek.
czwartek, 12 maja 2016
Zielone naleśniki (szpinakowe)
Naleśniki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa :) Ostatnio, gdy przeglądałam lodówkę
zauważyłam świeży szpinak. Takim o to sposobem powstały niesamowicie zielone naleśniki. Kolor na pewno spodoba się dzieciom. Szpinak
jest dosłownie delikatnie wyczuwalny w smaku. Zielone naleśniki świetnie
smakują posmarowane jogurtem/twarożkiem i słodkim dżemem. Polecam!
środa, 11 maja 2016
Sos holenderski
Sos holenderski - dodatek idealny do gotowanych warzyw. Do tego sosu przymierzałam się już od jakiegoś czasu, ale zawsze ... bałam się, że jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego :) Za pomocą miksera przyrządzicie go w kilka minut. Sos holenderski to połączenie ubitych żółtek i roztopionego masła. Przygotowany sos przechowywać w lodówce.
niedziela, 8 maja 2016
Surówka z marchewką, brzoskwinią i rodzynkami
Prosty, szybki i słodki dodatek do obiadu - surówka z marchewką, brzoskwinią i rodzynkami. Najlepiej przygotować ją kilka godzin przed jedzeniem, ponieważ smaki świetnie się ze sobą połączą, a rodzynki lekko namiękną.
sobota, 7 maja 2016
Ciasto czekoladowe z cukinią
Tydzień temu pokazałam Wam przepis na brownie z dodatkiem buraków, a dzisiaj zachęcam do upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią. Wbrew pozorom cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Poniższe ciasto to typowy wypiek czekoladowy. Ponadto ciasto jest lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera!
piątek, 6 maja 2016
Szaszłyki z karkówki
Jeżeli podczas krojenia karkówki, pozostały Wam niezbyt ładne i kształtne kawałki mięsa to wykorzystajcie je do przygotowania szaszłyków. Mięso z karkówki pokrójcie w mniejsze kawałki, przyprawcie i przełóżcie świeżymi warzywami. Takie szaszłyki to naprawdę dobry sposób na wykorzystanie skrawków mięsa wieprzowego.
Deser z płatkami ryżowymi, nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem
Pomysł na szybki deser - płatki ryżowe i nasiona chia gotowane na mleku, polane karmelizowanym rabarbarem. Słodko-kwaśne połączenie składników. Poniższy deser najlepiej smakuje podany na ciepło.
czwartek, 5 maja 2016
Kurczak z brzoskwiniami
Dzisiaj zapraszam do przygotowania kurczaka z brzoskwiniami w sosie curry. Jest to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :)
Buraczki po belwedersku
Buraczki po belwedersku to pomysł na niecodzienny dodatek do obiadu. Do buraczków dodałam podsmażoną cebulkę oraz rodzynki. Buraczki przygotowane w poniższy sposób to połączenie słodko-kwaśnym smaków. Jeżeli zastanawiacie się, jaki inny dodatek przygotować do obiadu to zachęcam do kliknięcia TUTAJ.
środa, 4 maja 2016
Kremowa kaszka manna
Kasza manna - zmora dzieciństwa czy najlepsza przekąska na słodko? :) Jaka jest Wasza odpowiedź? Ja bardzo lubię desery jak i ciasta na bazie kaszy manny. Dzisiaj zachęcam do przygotowania delikatnego, kremowego, lekko płynnego i naprawdę rewelacyjnego w smaku deseru z wykorzystaniem kaszy manny.
wtorek, 3 maja 2016
Jajecznica ze szpinakiem
Jajka to składnik idealny do dań na śniadanie, ponieważ z ich użyciem możecie przygotować jajka zapiekane w pomidorze, tostowych koszyczkach lub w bułce. Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia jajecznicy smażonej na maśle z dużą ilością szpinaku. Taka jajecznica idealnie smakuje podana z ciemnym pieczywem.
poniedziałek, 2 maja 2016
Karkówka marynowana w papryce i cebuli
Jeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia karkówki marynowanej w czerwonym winie.
niedziela, 1 maja 2016
Masło czosnkowe na grilla
Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające.